Χελώνα καρέτα-καρέτα

Πριν λίγες ημέρες στην παραλία Πλάκα Δρεπάνου, βγήκε στην ακτή μία χελώνα καρέτα-καρέτα. Πολύς κόσμος μαζεύτηκε για να δει το αξιαγάπητο αυτό πλάσμα. Ήταν όμως αρκετά τραυματισμένη, ειδοποίησαν τον δήμο και το λιμενικό και ήρθαν να την πάρουν. Νιώσαμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε το ΑΡΧΕΛΩΝ για να αναλάβουν την πορεία της.

ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνουν (όπως ακριβώς αναφέρονται στην ιστοσελίδα τους)

  • Συστηματική καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα, εφαρμογή μέτρων προστασίας και προτάσεων διαχείρισης και ευαισθητοποίηση του κοινού στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) από το 1983.
  • Περίθαλψη τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής και λειτουργία Δικτύου Διάσωσης στην παράκτια Ελλάδα.
  • Συλλογή στοιχείων και συμμετοχή σε έρευνες και πιλοτικές δράσεις διαχείρισης και αποκατάστασης βιοτόπων καθώς και σε δράσεις προστασίας στη θάλασσα.
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και περιβαλλοντικής αγωγής.
χελώνα καρέτα-καρέτα
photo credit: DanMarzocchi Rilascio tartaruga in mare via photopin (license)

Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά στα προγράμματα. Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στα προγράμματα για την προστασία των παραλιών ωοτοκίας και τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης.

χελώνα καρέτα-καρέτα
photo credit: DanMarzocchi Rilascio tartaruga in mare via photopin (license)

Συγκεκριμένα με τη βοήθεια εθελοντών :

  • Παρακολουθούνται κάθε χρόνο συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών και προστατεύονται περισσότερες από 2.500 φωλιές και μαρκάρονται περίπου 300 χελώνες.
  • Περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής, περίπου 50 θαλάσσιες χελώνες ετησίως, οι οποίες μετά την αποθεραπεία τους απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
  • Λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης και πραγματοποιούνται συνεργασίες με αλιείς και λιμεναρχεία για τη μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών.
  • Πραγματοποιούνται δράσεις για την προστασία και διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων, όπως αποκαταστάσεις αμμόλοφων, καθώς και για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των χελωνών μέσω δορυφορικών πομπών.
  • Λειτουργούν τρεις Περιβαλλοντικοί Σταθμοί και δέκα εποχικοί Σταθμοί Ενημέρωσης στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη.
  • Ενημερώνονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 12.000 μαθητές μέσω των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής που διεξάγει ο Σύλλογος και 100.000 Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας και το Κέντρο Διάσωσης.
χελώνα καρέτα-καρέτα
photo credit: DanMarzocchi Rilascio tartaruga in mare via photopin (license)

Έχουμε επισκεφτεί με τα κορίτσια δύο φορές το κέντρο διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Δωρίσαμε στις χελώνες παλιές μας πετσέτες, που εκεί τις χρειάζονται για να τις σκεπάζουν. Στο κέντρο υπάρχουν εθελοντές, οι οποίοι με μεγάλο ζήλο περιποιούνται τις χελώνες, καθαρίζουν τις δεξαμενές τους, τις ταΐζουν και τις προσέχουν μέχρι να γίνουν καλά και να απελευθερωθούν και πάλι στη θάλασσα. Υπάρχουν και κάποιες χελώνες όπου η σοβαρή κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να αφεθούν και πάλι στη θάλασσα και θα μείνουν στο κέντρο. Οι εθελοντές επίσης μας ξενάγησαν στο χώρο, μας είπαν λεπτομέρειες για τις χελώνες και μας έδειξαν ένα βίντεο για τη ζωή τους. Τα κορίτσια ενθουσιάστηκαν με τις χελώνες στο κέντρο και είχαν πολλές απορίες για τα τραύματά τους. Τους έκανε εντύπωση όταν η εθελόντρια μας έδειξε κάποια βάζα με αγκίστρια και δίχτυα, τα οποία είχαν καταπιεί κάποιες χελώνες και τους τα αφαίρεσαν για να σώσουν τη ζωή τους.

Εναλλακτικές διακοπές παρέα με τις χελώνες

Σαν εναλλακτικές διακοπές είναι πολύ όμορφο να γίνει όλη η οικογένεια εθελοντές και να προσέχεις κάποια παραλία στην Ζάκυνθο για παράδειγμα. Να προσέχεις τις φωλιές και τα αυγά από τη χελώνα καρέτα-καρέτα. Και μόνο που το φαντάζομαι πιστεύω πως θα είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία για μικρούς και για μεγάλους…

Ήξερες ότι:

Η χελώνα πάει να γεννήσει τα αυγά της στην παραλία όπου γεννήθηκε η ίδια. Όσο μακρυά και να είναι. ΠΑΝΤΑ βρίσκει τον ”δρόμο” για την παραλία όπου γεννήθηκε η ίδια.

Όσο για την χελώνα καρέτα-καρέτα, που βγήκε στη παραλία της Πλάκας, όπως μας ενημέρωσαν από το ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις τους στείλαμε της φωτογραφίες, είχε χάσει ήδη τη ζωή της, δυστυχώς! Εμείς όμως της δώσαμε όνομα, είναι η δική μας Μαργαρίτα!

χελώνα καρέτα-καρέτα
χελώνα καρέτα-καρέτα

Αναστασία

2 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 Shares