ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ…

(Μέρος Α)


Πείραμα
 είναι η πρόκληση ορισμένου φυσικού, φυσιολογικού ή ψυχικού φαινομένου σε συνθήκες τέτοιες που να είναι δυνατό, παρατηρώντας το μεμονωμένο να διερευνήσουμε τη φύση, τις αιτίες και τους νόμους του:

Είμαστε περίεργα πλάσματα, μας αρέσει να μαθαίνουμε, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να βλέπουμε τα αποτελέσματα. Μπορεί όμως να μην πετύχει κάποιο πείραμα, τότε λοιπόν είναι που θέλουμε να το ξανακάνουμε, γιατί από τα λάθη μας μαθαίνουμε και προσπαθώντας μόνο τα καταφέρνουμε (όταν προσπαθούμε και δεν τα παρατάμε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πετύχουμε ότι και να κάνουμε)

Ξεκινάμε λοιπόν κάνοντας πειράματα με υλικά που έχουμε στην κουζίνα.

1ο Πείραμα:

ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΤΕ ΕΝΑ ΩΜΟ ΑΥΓΟ!

Χρειαζόμαστε ένα ωμό αυγό, ένα ποτήρι και ένα ξύδι.

υλικά
Υλικά

Βάζουμε στο ποτήρι το ωμό αυγό και προσθέτουμε το ξύδι μέχρι να καλυφθεί το αυγό.

αυγό μέσα στο ξύδι
Αυγό μέσα στο ξύδι

Αφήνουμε το αυγό για περίπου 24 ώρες. Αυτό που θα παρατηρήσουμε είναι πως το αυγό θα μείνει μόνο με την μεμβράνη και το τσόφλι θα διαλυθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί το τσόφλι του αυγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο διασπάται από το οξικό οξύ που περιέχει το ξύδι, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται σταδιακά το τσόφλι. Οι φυσαλίδες που σχηματίζονται γύρω από τσόφλι είναι διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγεται από τη διάσπαση του ανθρακικού ασβεστίου.

Στην δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε ότι σχεδόν σε ολόκληρο το αυγό έχει διαλυθεί το τσόφλι, εκτός από ένα μικρό σημείο που δεν ήταν μέσα στο ξύδι.

2ο ΠΕΙΡΑΜΑ

ΜΑΓΙΚΟ ΓΑΛΑ

Χρειαζόμαστε γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, χρώμα ζαχαροπλαστικής, υγρό απορρυπαντικού πιάτων, 1 μπατονέτα και ένα πιάτο.

υλικά
Υλικά

Βάζουμε το γάλα στο πιάτο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του. Ρίχνουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Βάζουμε στην μπατονέτα λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Αγγίζουμε με την μπατονέτα στο κέντρο του πιάτου. Τα χρώματα θα αρχίσουν να στροβιλίζονται μόλις το απορρυπαντικό έρθει σε επαφή με το γάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί το απορρυπαντικό μειώνει την επιφανειακή τάση του γάλακτος, με αποτέλεσμα τα διάφορα συστατικά, να κινούνται πιο εύκολα. Αντιδρά το λίπος του γάλακτος και σχηματίζει συσσωματώματα μαζί του, τα οποία σπρώχνουν τα χρώματα. Αντιδρά και με τις πρωτεΐνες και τις κάνει να κινούνται. Όλα μαζί αυτά μας δίνουν αυτό το μαγικό θέαμα!

Έτοιμο το ”μαγικό γάλα”… Δεν φαντάζεστε τις φωνούλες που έκαναν μόλις είδαν τους στροβιλισμούς που έκανε το χρώμα με το γάλα… ΟΥΑΟΥ! ΤΕΛΕΙΟ… ΜΑΜΑ ΞΑΝΑ ΚΑΝΤΟ… ΠΑΛΙ…. ΚΑΙ ΕΚΕΙ… ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΩΜΑ…

Από τα δύο αυτά πειράματα τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση το ”μαγικό γάλα”, όπως καταλάβατε. Πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακό. Τα πειράματα αρέσουν πολύ στα παιδιά, τους διεγείρει την περιέργεια, τα μαθαίνει να σκέφτονται λογικά, να μαθαίνουν μέσα από τα λάθη.

Ενδιαφέρουν τα παιδιά σας τα τέτοιου είδους πειράματα;

<<Πίσω από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια και κάθε ήττα βρίσκεται το γέλιο της σοφίας, αν μπορείς να το ακούσεις.>>

Carl Sandburg, Αμερικανός ποιητής

Αναστασία, Τρίτεκνη Μαμά

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Shares