Κατασκευή ονειροπαγίδας για να μην βλέπουμε άσχημα όνειρα

Άσχημα όνειρα…. Πόσες φορές έχουν ξυπνήσει τα παιδάκια μας βλέποντας άσχημα όνειρα… Είναι ένα ”πρόβλημα” που δεν έχει ουσιαστική λύση. Τα κορίτσια μου, ειδικά η μεγάλη μου κόρη, ξυπνά συχνά βλέποντας άσχημα όνειρα. Εκτός αυτού καθώς χαλαρώνει για να κοιμηθεί, έρχονται στο μυαλό της άσχημες εικόνες και ταλαιπωρείται πολύ.

Η αγκαλιά της μαμάς είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας εκείνη την στιγμή, που ξυπνά ανήσυχο και τρομαγμένο. Σκέφτηκα όμως να δοκιμάσω την τύχη της ονειροπαγίδας! Τους εξήγησα τι είναι, πως ”δουλεύει” αλλά και πως δεν μπορεί να πιάνει όλα τα άσχημα όνειρα, μπορεί να ξεφύγει κάποιo! Δέχτηκαν να δοκιμάσουμε και παρακάτω θα βρεις πως φτιάξαμε τις δικές μας ονειροπαγίδες με απλά υλικά.

Κατασκευή ονειροπαγίδας για να μην βλέπουμε άσχημα όνειρα

Τι είναι η ονειροπαγίδα;

H ονειροπαγίδα είναι χειροτέχνημα με μαγική σημασία, που χρησιμοποιείται από τους Ινδιάνους Τσιπέπουα, για προστασία από τα κακά όνειρα. Τα καλά όνειρα περνούν, ενώ τα κακά σκαλώνουν στο πλέγμα και μένουν παγιδευμένα.

Κατασκευή και συμβολισμός

Τις κατασκεύαζαν πλέκοντας σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνι ιτιάς, με μία πλέξη που θυμίζει ιστό αράχνης. Συνήθως τις διακοσμούσαν με φτερά και χάντρες.

Το κυκλικό σχήμα αντιπροσωπεύει τον κύκλο της ζωής και τη συνεχόμενη ροή της ζωής, χωρίς τέλος. Επίσης συμβόλιζε την κίνηση του ήλιου και της σελήνης. Το πλέγμα αναπαριστά τον ιστό της αράχνης και το κέντρο φιλτράρει τα όνειρα. Τα φτερά που είναι το στοιχείο του αέρα, χρησιμοποιούσαν αναλόγως από διαφορετικά είδη πτηνών.

Υλικά που χρησιμοποιήσαμε για την ονειροπαγίδα

Χρησιμοποιήσαμε ξύλινα στοιχεία σε σχήμα καρδιά και αστέρι (υπάρχουν πάρα πολλά στο εμπόριο). Νήματα σε χρώμα κόκκινο και μπλε, με τα οποία τυλίξαμε περιμετρικά τα ξύλινα στοιχεία και έπλεξα με το ίδιο νήμα, ένα μοτίβο το οποίο βάλαμε στο κέντρο. Τέλος, κρεμάσαμε κορδέλες, δαντέλες, κορδόνια κι χάντρες.

Κατασκευή ονειροπαγίδας για να μην βλέπουμε άσχημα όνειρα

Μέχρι στιγμής οι ονειροπαγίδες μας κάνουν καλά την δουλειά τους!!! Μου είπαν τα κορίτσια ότι τις βοηθούν και δεν βλέπουν άσχημα όνειρα. Έχει σειρά η ονειροπαγίδα για την μικρή μου. Ζήτησε και εκείνη για να κοιμάται όμοφα!!!!

φιλιά, Αναστασία

Μπορείς να βρεις παρακάτω κάποιες από τις κατασκευές μας:

3 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 Shares