Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;

Βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου. Άλλοι ετοιμάζονται για διακοπές, άλλοι βρίσκονται ήδη και άλλοι ανυπομονούν να έρθουν. Τα παιδιά τρελαίνονται για τις καλοκαιρινές διακοπές, για την θάλασσα. Κολύμπι, παιχνίδια στην παραλία, μέσα… έξω…. ξανά μέσα στο νερό…. Τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να τα βγάλεις από την θάλασσα. Ο καιρός βέβαια τις τελευταίες ημέρες μας αλλάζει λίγο την καλοκαιρινή διάθεση. Βροχές, καταιγίδες και δεν λείπει βέβαια το ουράνιο τόξο

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;
photo credit: Katrinitsa There was a little ship via photopin (license)

Έχετε αναρωτηθεί και εσείς γιατί είναι αλμυρή η θάλασσα;

Το αλάτι συνήθως προέρχεται από την βροχή που ξεπλένει τους βράχους. Η βροχή είναι ελαφρώς όξινη από το κανονικό νερό, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα αναμειγνύεται με το νερό και δημιουργούν το ανθρακικό οξύ. Η βροχή προκαλεί διάβρωση στους βράχους και τα μέταλλα απελευθερώνονται από τους βράχους και διαρρέουν στο έδαφος.

Σύμφωνα με το βιβλίο ”Έχεις απάντηση” και τον Ιστορικό και βραβευμένο συγγραφέα και δημοσιογράφο των NYT, Mark kurlansk το πρώτο στοιχείο είναι πως και το νερό στις λίμνες και τα ποτάμια είναι αλμυρό αλλά λιγότερο σε σχέση με την θάλασσα.

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι θάλασσες είναι αλμυρές είναι επειδή όλο το ελαφρώς αλμυρό νερό των ποταμών ρέει προς τους ωκεανούς όπου αποθέτει το αλάτι του. Άρα όλο το αλάτι από τον φλοιό της Γης που εγκλωβίζεται στο βρόχινο νερό, συγκεντρώνεται στους ωκεανούς. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το αλάτι από τον πυθμένα των θαλασσών, όπως και το αλάτι από τις κοίτες των ποταμών.

Γιατί όμως η θάλασσα δεν γίνεται ολοένα και πιο αλμυρή;

Αυτό συμβαίνει γιατί η θάλασσα δέχεται και εισροή γλυκού νερού μέσω της βροχής, των εκβολών των ποταμών και του λιωμένου πάγου. Γι αυτό οι ωκεανοί είναι αισθητά λιγότερο αλμυροί κοντά στις εκβολές των ποταμών και στις περιοχές όπου λιώνουν οι πάγκοι.

γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή
photo credit: Onasill ~ Bill – 72.1 M Ottawa Ontario On ~ Canada ~ Canadian Museum of Nature via photopin (license)

Ορισμένα τμήματα των ωκεανών είναι πολύ αλατώδη

Στα τέλη του 20ου αιώνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως σε διάφορα σημεία του πυθμένα των ωκεανών, το νερό εισρέει αργά στη γη και θερμαίνεται, η συγκέντρωση του αλατιού αυξάνεται και έπειτα το νερό εκλύεται πάλι στον ωκεανό. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν εκρήγνυται υποθαλάσσια ηφαίστεια. Τα λιωμένα πετρώματα θερμαίνουν το νερό και αυξάνουν τη συγκέντρωσή του.

Η Νεκρά Θάλασσα, στα σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας, είναι δέκα φορές πιο αλμυρή από τις άλλες θάλασσες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή αλλά και επειδή η παροχή νερού από τον Ιορδάνη ποταμό είναι ελάχιστη.

Η βροχή δημιουργεί ποταμούς…

Οι ποταμοί ρέουν στις θάλασσες…

Οι θάλασσες εξατμίζονται και σχηματίζουν σύννεφα…

Τα σύννεφα δίνουν βροχή που γεμίζουν τους ποταμούς, που γεμίζουν τις θάλασσες…

Αναστασία

13 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 Shares